Vær forberedt til skolestart! Sy bokbind til skolebøkene!
Aug 14, 2024
Snart er det skolestart. Barna får nettbrett, men også bøker, heldigvis. Og skolebøkene må beskyttes mot å bli pappkunst i en overfylt skolesekk.
Her er resultatet av 2 metoder jeg har prøvd ut.
- Ingrid Bergtun, fra Fæbrik har laget denne videoen. Her bruker hun elastisk stoff.
- Mari Melilot i boka Hjemmesydd har også en veldig brukervennlig og enkel oppskrift på bokbind. Kjøp boka her eller lån den på biblioteket ditt. Dette er oppskriften hvis du vil ha en strikk langs bokens langside, eller strikkholder til en penn eller blyant.
Følg oppskriftene i primærkildene hvis du vil ha en oversiktlig og nøyaktig plan, les dette som en opplevelsesreise, med opp- og nedturer. Du syr i alle fall på eget ansvar i mine øyne etter å ha lest teksten nedenfor.
Elastisk stoff og uten strikker, pennholder osv.
Trinn 1 Mål opp bok og stoff
Med elastisk stoff kan man bruke litt mindre stoff, da blir det stramt og sitter godt. Så mål opp boka først og dermed stoffet.
Høyde
Ingrid anbefaler å bruke 1 cm mindre enn bokens høyde. Er du litt nervøs som jeg var, så kan du beregne mer. Man kan alltids klippe av det man ikke trenger.
Bredde
Her er det bare fantasien, stoffknapphet og personlig smak som setter grenser. Du får mest beskyttelse av boka dersom bokbindet innvendig dekker hele "bokvingene".
La meg demonstrere, enten slik med hele "vinger":,
eller slik med halve "vinger":
Her skyldes halve vinger stoffknapphet, jeg hadde ikke mer.
Skal du ha hele vinger, måler du opp bredden på boken og ganger med 4. Legg til 2 cm for å roe nervene. Legg stoffet med retten opp. Brett dermed begge kortsidene inn mot midten slik stoffet med denne innbretten nå er like bred som den oppslåtte boka. Brett dermed litt lenger inn, slik at bokbindet blir litt trangere enn boka. Ettersom det er elastisk stoff, vil du at stoffet skal holde godt rundt boka.
Brett også kantene litt tilbake mot ytterkantene så du får en fin kant inne i boka.
Det hele skal se ut som noe som dette her:
En bonus denne gangen var jeg lærte litt om walisiske stedsnavn.
Barna kan gjerne være med på å måle opp.
NB! Vil du sy på en lapp med navn på faget eller barnet ditt, er det lettes å gjøre før du begynner å sy ting sammen. Kommer du ikke på det i tide, er det ingen krise. Bruker du bokbindene i flere år, så må gjerne lappen byttes ut uansett.
Her fikk et sengetøy som var blitt for lite, fortsette å være med barnet, nå som bokbind.
Trinn 2 - Feste og sy
Bruk knappenåler eller klyper og fest langsidene sammen. Bruk vanlig rettsøm, gjerne med lang stinglengde dersom du vil prøve bindet på boka først.
Sy med 1 cm sømrom, det vil si at avstanden mellom synålen og kanten på stoffet er 1 cm.
Med mindre du som meg beregnet alt for mye stoff oppe og nede, da kan du først markere med blyant eller skredderkritt og en linjal der det virker mest logisk at bokbindet slutte. Så kan du sy langs linjen du har tegnet.
Syr du med vanlig symaskin, bør du sy en sikksakksøm på kanten av stoffet og klippe av eventuelt overflødig stoff utenfor sikksakksømmen.
Jeg er så heldig at jeg har en overlockmaskin. Den har 4 trådspoler, og kan sy sikksakk for å hindre rakning, og rette sting, samtidig som den skjærer av overflødig stoff utenfor sikksakksømmen. Dermed syr den sammen biter, sørger for at overflødig stoff ikke rakner og skjærer bort overflødig sømrom.
Trinn 2B Feste bokmerkebånd (valgfritt)
Vil du feste et bånd slik at boken har et bokmerke, passer det å sy det fast nå. Det må sys fast på midten øverst.
Trinn 3 Avslutte med sikksakk
Sy med sikksakk eller overlock over kantene oppe og nede. Etter mine beregninger har du en ekstra kant på midten, der stoffet ikke bretter seg over bokomslaget. Denne kan du brette inn mot vrangen og sy fast med en søm. På sømmer, eller stikninger som det heter på fint, som er synlige, har jeg lært at stinglengden bør være 3,5 cm, i motsetning til 2,2 når man syr ting sammen. Gjør gjerne det du også.
Trinn 4 - Klapp deg selv på skulderen
Gratulerer, du har nå fornøyde barn eller så har du en stilig innpakning på din favorittbok som du har med deg overalt, for eksempel en notatbok, en rasende morsom roman eller en pensumbok som du har tenkt til å selge når du er ferdig med den, hva vet jeg!
Bokbind med strikker, blyantholder osv.
Skal du bruke et materiale som ikke er elastisk, kan det være lurt å sy inn en strikk som hjelper til med å holde boka godt lukket inne i en skolesekk som fort blir et katastrofeområde av skolemelk og brødsmuler. Blyanter har det med å bli spist opp eller å forsvinne. Det kan virke som om skolesekken noen ganger er en godt skjult portal inn i en annen dimensjon. Eller så har du kanskje bare lyst til å briljere og å få til noe som ser avansert ut, men ellers er ganske lett.
Trinn 1 Måle opp stoff
Uansett hva grunnene dine måtte være, så er denne oppskriften, fra Mari Melilots bok Hjemmesydd lagt opp slik at du skjærer ut et hovedstykke og to "vinger". Høyden på alle bitene er bokens høyde + 4 cm (=2 cm oppe og 2 cm nede).
Bredden på hovedstykket er bokens bredde x 2 + bredden av ryggen + 4 cm (=2 cm sømmonn på hver side).
Bredden på "vingene" er opp til deg selv.
Du må i alle fall ha litt sømmonn på den ene siden (1,5 - 2 cm) og 1 - 3 cm på den andre siden, for å brette inn til en fin kant + hvor brede du synes vingene burde være. Den aktuelle boken her hadde ganske tynt omslag, andre bøker kan ha tykkere omslag. Brede vinger gir nok bedre beskyttelse. Samtidig er det mer vanskelig å tre et veldig bredt bokbind på en bok uten å risikere å belaste eller til og med skade boka. Vil du ha et fleksibelt bokbind som kan brukes flere ganger, står du friere med smalere vinger.
Et vevd stoff som dette rakner lett. Derfor sikksakker jeg alltid over bitene etter å ha klippet dem ut. Jeg bruker gjerne tråd jeg har mye av og som jeg vil bli kvitt ettersom sikksakktråden ikke er så synlig utenfra. Jeg setter stingbredde på maks (det er 7 på min maskin), stinglengden på 1 eller rett under, og velger 3-punkt sikksakksøm.
En digresjon her, gå videre hvis du heller vil komme til poenget: Stoffbitene jeg brukte til denne boka, stammer fra en gardin som ble til overs. Den oppmerksomme leser vil se at det er en mørk stripe på stoffet. Det skyldes at stoffet allerede var skjøtet sammen da det hang foran et vindu. Du må derfor ikke skjøte sammen stoffer for å få samme resultat som meg. Er du opptatt av gjenbruk, så må du gjerne skjøte sammen av hjertens lyst og lage et lappeteppe av et bokbind. Dolly Parton sang om "A Coat of Many Colors", så hvorfor ikke lage et fargerikt bokbind!
Trinn 2 Lage fine kanter på sidene
Du kan lage enkel eller dobbel brett på en kant. Det er så enkelt (eventuelt dobbelt) som det høres ut; du bretter kanten inn en eller to ganger. Det ser finere ut og er praktisk med tanke på at du vil unngå at stoffet rakner før du er ferdig med å bruke bokbindet. Jeg har sett rutinerte sylærere dra neglen langs det som skal bli kanten mens de holdt resten av stoffet på plass. Vil du gjøre det etter boka, så stryker du bretten fin før du fester bretten en gang for alle med å sy den.
Med dobbel brett slipper selv du å se på en rå kant når du skulle åpne boka for å se på omslaget.
Et eksempel på enkel brett
Trinn 3 - Feste og sy - med og uten strikk
Vil du at resultatet skal bli slik?
Da må du legge inn strikken før du syr vingen sammen med hovedstykket. Finn deg bred eller smal strikk, 1-2 cm kortere enn bokas høyde. Prøv deg litt frem med den aktuelle strikken. Er du like glad i gjenbruk som meg, kan det hende at strikken nå er litt slapp og bør være kort.
Legg i alle fall hovedstykket med vrangen opp, og fest strikken øverst og nederst på hovedstykket med en knappenål. Legg så vingen med retten mot hovedstykkets rette.
Vil du ha en holder til blyant på den andre siden, slik som dette?
Da må du måle opp strikken, beregn 1-1,5 cm til å stikke ut og 1 cm sømrom på begge sider, så 3 cm med strikk burde holde. Som den lange strikken, må blyantholderen ligge mellom vingen og hovedstykkets rette sider. Med andre ord stikker sømrommet ut når du syr sammen vingen og hovedstykket.
Fest med klyper eller knappenåler før du syr.
Poenget med å vrangsy er at det du har sydd sammen skal vrenges etterpå. Da blir det gjerne for mye stoff i hjørnene. Den oppmerksomme leser så kanskje en detalj på bildet ovenfor, men her kommer bildet igjen:
Legg merke til at hjørnene er klippet på skrå. Klipp så langt inntil sømmen uten å klippe over selve sømmen.
Mellom vingene er det en rå kant på hovedstykket. Dette er sømmonnet som i delene som overlappet med vingene ble sydd fast inni dem. Nå er sømmonnet bare en rufsete og upraktisk kant. Derfor bretter du den inn så den er på linje med der vingene og hovedstykket er sydd sammen. Så fester du inn bretten med en søm. Gjør det samme på den den andre siden av hovedstykket.
Trinn 4 Hurra for deg og det nye bokbindet!
Avanserte ekstratips
Jeg har sydd på navnelapp og navn på boka eller faget.
Du kan selvfølgelig sy bokbind til bøker til voksne. Slik kan du sette ditt personlige preg på en notatbok. Eller kanskje du selv vil skjule for akademikervennene dine at du egentlig elsker kiosklitteratur som It Ends With Us. Eller motsatt, vil skjule for de folkelige vennene dine at du helst leser filosofi og sakprosa. Det er i alle fall bare å bruke samme metode som om du laget bokbind til en barneskolebok.