Bør vi endre apotekloven? Ja, litt kanskje?
Jan 17, 2025En arvet NOU som ble tatt imot med en kald skulder
NOU 2023: 2 Fremtidens apotek – fleksibelt og forsvarlig, heretter kalt apotekutredningen. Stakkars apotekutredningen. Den ble opprettet av én regjering og levert til neste regjering. Med mindre en NOU handler om noe veldig mange kan være enige om, så er levevilkårene dårlige.
Utgangspunktet da Solberg-regjeringen opprettet utvalget 3. september 2021, var å få inn mer konkurranse og legge til rette for nye apotekløsninger. Med dagens regelverk, er det for vanskelig for nye og mer innovative apotek å etablere seg? Hindrer gjeldende regelverk effektiv samhandling mellom apotekene og andre aktører i helsetjenesten? Gjør dagens regelverk at legemidler blir dyrere enn de kunne ha vært?
Bekymringen for at det er for lite konkurranse for apotekene merker jeg godt i innledningen. Det rimer jo bra med at det var en Høyre-dominert regjering som tok initiativ til dette utvalget. Nye apotekløsninger kan være så mangt, tenker jeg. Hva med å kombinere butikkonsepter? Vi har jo fått bokhandlere med kafe. Hva med klesbutikk med salg av hodepinetabletter? Mange, både menn og kvinner kan jo bli slitne bare av tanken på å lete etter nye klær i full offentlighet. Her kunne kanskje en psykologvirksomhet i klesbutikker også være en mulig forretningsidé. Jeg slenger det i alle fall ut.
Men, tilbake til utredningen. Utvalget tar utgangspunkt i og vil ikke foreslå noe som kommer på kant med de helsepolitiske målene fastsatt i Legemiddelmeldingen fra 2015 som er som følger:
- Sikre god kvalitet ved behandling med legemidler.
- Likeverdig og rask tilgang til effektive legemidler.
- Legemidler skal ha lavest mulig pris.
- Legge til rette for forskning og innovasjon.
Hvem var med i utvalget og hvordan jobbet de?
Utvalget bestod av blant annet farmasøyter, konkurransetilsynsfolk, sjefslegen i NAV, talsperson for funksjonshemmede og legemiddelindustrien. Utvalget har snakket med andre farmasøyter, konkurransetilsynsfolk, fastleger, Dr. Dropin, helsebyråkrater og næringslivet. Den artigste er en representant fra Bandasjistenes næringsutvalg.
Utvalget møttes 17 ganger og merket at møtevirksomheten ble påvirket av koronasituasjonen. Utvalget bestilte også noen tallgrunnlag og analyse fra blant annet Legemiddelverket og Oslo Economics.
Konkurransesituasjonen i dag
I dag er det 3 store aktører i apotekbransjen i Norge. De er vertikalt integrert. Det betyr at produsent, grossist og apotek er samme enhet. 94 prosent av apotekene i Norge er tilknyttet en av kjedene. Det er mange apotek og det blir flere, men siden 2001 har det ikke blitt etablert noen flere grossister. Det skyldes at en grossist må kunne levere et gitt legemiddel hvor som helst i landet innen 24 timer, med noen unntak innen 48 timer. Derfor er det vanskelig å etablere seg som ny grossist.
Apotekdrift bidrar til å sørge for at befolkningen får den helsehjelpen de trenger i tillegg til å være en kommersiell virksomhet. Fysiske apotek hvor folk kan få veiledning til riktig legemiddelbruk har vært og er viktig. I dag stiller apotekloven krav om at apotek skal være fysisk tilgjengelige.
Hva foreslår utvalget?
Dagens marked med 3 hovedaktører som er vertikalt integrerte, begrenser konkurransen. Likevel bidrar markedet slik det er at legemidler er lett tilgjengelige i store deler av landet, ifølge utvalget.
For å legge til rette for mer teknologinøytral lovgivning, foreslår flertallet i utvalget å fjerne kravet om at apotek skal være fysisk tilgjengelige for publikum.
Slik vil de tilrettelegge for flere nettapotek. Forslagene til ny lovtekst er ganske beskjedne og få. Utvalget foreslår til apotekloven 5 nye ting, og 2-3 endringer. Til legemiddelloven foreslår de bare èn endring, og det gjelder grossistenes regnskapsplikt. Men slik er det med lover noen ganger; det står lite der som betyr mye. Mange av endringene innebærer å la departement skrive forskrifter.
En person fra Konkurransetilsynet var representert i utvalget. Til tross for dette gikk ikke flertallet inn for tiltak som kunne ha bedret konkurransen. Det hadde blant annet innebåret å oppheve dagens krav om at grossister har plikt til å levere legemidler til et hvilket som helst apotek i landet innen 24 timer. Flertallet gikk også mot at apotekene skulle kunne annonsere priser på legemidler, fordi det mente det kunne føre til at folk kjøper for mye av de omtalte legemidlene.
Etterspill
Apotekutredningen ble sendt på høring som ble avsluttet i mai 2023. Mange sendte inn svar, blant annet Konkurransetilsynet. I sitt høringssvar er de ryddige og opplyser om at de var representert i utvalget. Ikke overraskende kritiserer de alle de foreslåtte tiltakene som ikke fremmer konkurranse.
Foreløpig er det ikke kommet noen proposisjon fra regjeringen. Dette tyder på at utredningen ble lagt i en skuff.
Helse- og omsorgsdepartementet foreslo endringer i apotek- og legemiddelloven i mai 2024, men ikke i tråd med noen av forslagene i NOU 2023: 2. I proposisjonen til Stortinget handlet det om å sikre beredskap av legemidler ved å forby eksport av viktige legemidler og å pålegge apotek og grossister å gi myndighetene innsyn i lagerstatus. NOU 2023: 2 nevnes ikke i proposisjonen. Endringene om beredskap ble vedtatt i Stortinget i juni 2024.
Forklaring av kulturuttrykket
Da jeg skulle dokumentere denne NOUen trakk jeg TV-reklame. Derfor videoen ovenfor.