Balladen om kvalitetsvurderingssystemet i skolen

Dec 31, 2024
 

Den første NOUen i 2023 var Kvalitetsvurdering og kvalitetsutvikling i skolen — Et kunnskapsgrunnlag. Utvalget hadde også sin egen nettside.  

Dagens regjering satte selv ned utvalget selv 1. april 2022 og henviste til sin egen plan i form av  Hurdalsplattformen om at de ville redusere omfanget av tester og prøver i skolen. Regjeringen vil ha målrettet måling av kvalitet, men unngå at skolene blir detaljstyrt og lesset ned med krav til rapportering og dokumentasjon. Det høres fornuftig ut, og de fleste NOUer starter ut fra et ønske om å fikse et problem.

Utvalget fikk en frist til ca. 15. januar 2023 med å beskrive styrker og utfordringer i dagens system. 

 

Formålet er kort fortalt om skolen er bra nok, og hvordan vi kan vite det. Hvordan har elevene det på skolen? Har de det bra? Lærer de det de skal? Hvem lærer ikke det de skal? Har vi oversikt over hvordan vi måler alt dette her, eller som det står i innledningen «hva dagens kvalitetsvurderingssystem er?» Kvalitetsvurderingssystemet ble innført i 2004, men hvordan er kvaliteten på kvalitetsvurderingssystemet egentlig?  

 

I utvalget er det representanter fra eller for akademia, elevene, Sametinget, kommunene og lærere.  

Hvordan har utvalget jobbet?

Utvalget har bedt om innspill utenfra ved å invitere til og invitere seg selv til møter med blant annet elevorganisasjoner og Sametinget. For å få oversikt over hva som har blitt gjort og gjøres i Finland, Sverige og Danmark har de bestilt forskningsoppsummeringer derfra. Utvalget har lest tidligere NOUer om samme tema, og merket seg andre NOUer med relevans for deres eget arbeid.  

 

Utvalget har møttes 7 ganger i de 9 månedene de har jobbet. 5 møter gikk over 2 dager, 2 møter varte i en dag.  

 

Enkelte funn 

Elever og lærere opplever mer arbeidsro i timene.  

Gutter presterer bedre enn jenter i regning og engelsk, mens jentene gjør det bedre i lesing. 

Likevel har jentene i gjennomsnitt høyere resultater enn guttene når de går ut av 10. klasse.  

Det er ikke mulig å svare direkte på hvilken innvirkning innføringen av kvalitetsvurderingssystemet har hatt på elevens læring og trivsel. 

 

Hva gjør inntrykk på meg i denne NOUen? 

Elever opplever mer press og mer mobbing, og det er flere unge nå enn før som ikke trives på skolen, og som oppgir at de kjeder seg og gruer seg til å gå på skolen. Som medmenneske og forelder synes jeg det er trist å lese dette, som fremkommer allerede i innledningen. Brukerundersøkelser viser at det er flere yngre elever som opplever mobbing enn eldre. Jeg håper det betyr at mobbingen avtar etter hvert som barn blir eldre, selv om den helst ikke skulle skje i det hele tatt.  

 

Konsekvenser 

Denne NOUen utgjorde kunnskapsgrunnlaget for NOU 2023: 27, som ble sendt på høring 21.11.2023 med frist 20.02.2024. Som regjeringen skriver i forbindelse med dette, så er NOU 2023:1 formelt sett ikke en del av høringen, men det er likevel mulig å gi kommentarer til dette hvis det er ønskelig. Så muligheten til å uttale seg om NOU 2023:1 kom senere. Jeg kommer tilbake til det når jeg beskriver NOU 2023: 27. 

Vil du få beskjed neste gang jeg dramatiserer en utredning? 

Meld deg på mitt nyhetsbrev, så hører du fra meg 1-2 ganger i måneden.

Du finner personvernserklæringen nederst på siden.

Vil du ha mer tips om lærerike ting å se, besøke, gjøre eller lese med barna dine?

Meld deg på mitt nyhetsbrev og få tips ca. annenhver uke.

Du finner personvernserklæringen nederst på siden.